הסדנה של רביד שי

בניית קשתות

אני בונה קשתות מנוסה (Archetier) ותחת ידי יצאו עשרות קשתות, לנגני כלי מיתר בארץ ובחו"ל. למדתי בצרפת תחת הדרכתו של המאסטר Gilles Duhaut מבוני הקשתות הידועים באירופה.

אז איך הגעתי לתחום?

לאחר שנים רבות של בניית כלי נגינה ותיקון של כלי קשת, כינורות וגיטרות, ולאחר שנים של נגינה על כינור – הבנתי עד כמה הקשת היא קריטית בהפקת הצליל מהכלי. בלי להגזים, מדובר בעולם ומלואו.

בתור בונה כלי נגינה, לא התקשתי לאסוף מידע מפה ומשם, ולבנות את הקשתות הראשונות כסוג של ניסוי. באמצעות מדריכים וספרות מקצועית ולאחר אינספור קשתות, הגעתי לשלב שהקשתות טובות ומקבלות ביקורות חיוביות מנגנים. יחד עם זאת, רציתי יותר מזה, רציתי להגיע לדקויות הקטנות והעדינות ביותר, אלו שעושות את ההבדל.

נשאתי את עיני לצרפת, ארץ מולדת הקשת המודרנית (החל מהמאה ה-18 ואילך), ביתם של בוני הקשתות הטובים בעולם כגון פשה, לה-מי, טורט ורבים וטובים ואחרים. ומפה לשם, מצאתי את עצמי לומד בצרפת, בעיר בשם טור (דרומית מזרחית לפריז, למרגלות נהר הסן), אצל המאסטר Gilles Duhaut המפורסם בקשתותיו בכל העולם מזה כארבעה עשורים.

ravid shay and gilles duhaut

מה עדיף - קשת תעשייתית (שבונים במפעל) או קשת בעבודת יד?

את השאלה הזו נשאלתי עשרות פעמים, על ידי תלמידים, נגנים מקצועיים ומי לא.
לפני שנכנס לעומק, הערת ביניים לכל מי שחושב שקשת בעבודת יד זה עניין מאוד יקר. זה לא נכון. קשת בעבודת יד לא חייבת להיות יקרה יותר מקשת תעשייתית. בהמשך נכנס לזה

אז בואו נשווה בין קשת תעשייתית לבין קשת בעבודת יד:

חומרי גלם

קשת ממפעל

טריים – בגלל שנדרש ייצור המוני ומהיר. עצים לבנייה הם כמו יין, נדרש יישון של שנים רבות כדי להגיע לתוצאה הרצויה. מכאן ששימוש בעץ טרי מהווה חיסרון של ממש.

קשת בעבודת יד

נבחרים בקפידה – מדובר בעצים שיושנו שנים ארוכות (לפעמים עשרות שנים – תלוי באיכות הקשת אליה רוצים להגיע).

זמן הייצור

קשת ממפעל

מהיר – מאותה סיבה כמו קודם – עבור ייצור המוני, נדרשת מהירות ויעילות. הבעיה היא שעץ שנחתך משנה בהדרגה את אופיו, ומתעוות (דפורמציה), ונוצר מצב שהקשת אצל הנגן, היא לא אותה קשת שיצאה מהמפעל. לכן עבודה מהירה לא מומלצת.

קשת בעבודת יד

איטי – עובדים על העץ בשלבים, כאשר לאחר שחותכים אותו, מחכים לראות באיזו צורה הוא משנה את אופיו. זה מביא לכך שהקשת תשאר יציבה באופייה מיום סיום בנייתה לאורך כל ימי חייה.

שקילה

קשת ממפעל

תעשייתי – במפעלים משתמשים במכונות כרסום וחריטה מאוד מהירות ויעילות אך עם התייחסות מינמלית לפגמים בעץ תוך כדי תהליך. דבר זה מביא לרמה פחות טובה של הקשת.

קשת בעבודת יד

ידני – בעבודת יד, יכול הבונה לפסול חלק מהעץ תוך כדי תהליך אם גילה חולשה בחומר או אם כיוון הסיבים משתנה. לדוגמא בעץ מסוג אבוני, רק בגילוף ביד ניתן להרגיש את כיוון הסיבים וזרימתם.

קימור העץ

קשת ממפעל

בסוף התהליך – בבנייה התעשייתית הקשת נשקלת (אם בכלל) בסוף התהליך, ובמידה ואינה במשקל הרצוי, מנסים לבצע איזון חיצוני.

קשת בעבודת יד

תוך כדי תהליך – בעבודת יד, מתבצעת שקילה מדוייקת בכל שלב בתהליך. קשת שהגיעה לסוף התהליך במשקל לא תקין, היא עקרונית קשת פגומה. כל איזון חיצוני יפגע באופייה, ולכן לא יבוצע.

מיכון

קשת ממפעל

מהיר – במפעל, העץ מקומר לצורת הקשת תוך שניות ספורות. היות ו"הרצון" של העץ הוא לחזור לצורותו המקורית (נסו לכופף ענף קטן של עץ, בלי לשבור אותו, ותראו בעצמכם איך הוא חוזר לצורתו המקורית), זה מביא לקשת שהיא פחות גמישה, ובהתאם לכך הסאונד שתפיק יהיה פחות טוב.

קשת בעבודת יד

איטי – חימום איטי ועבודה ארוכה והדרגתית אשר מביאים את העץ לצורתו הסופית. תהליך זה מבטיח שהקשת תהיה גמישה ובהתאם לכך הסאונד שתפיק יהיה הרבה יותר טוב.

שיער זנב הסוס

קשת ממפעל

איטי – חימום איטי ועבודה ארוכה והדרגתית אשר מביאים את העץ לצורתו הסופית. תהליך זה מבטיח שהקשת תהיה גמישה ובהתאם לכך הסאונד שתפיק יהיה הרבה יותר טוב.

קשת בעבודת יד

בעבודת יד – בונה לא יוציא תחת ידו קשת עם שיער זנב סוס מרמה ירודה. אני משתמש בשיער מהאיכות הגבוהה ביותר במצב טרי ושמור.

מתכות

קשת ממפעל

במפעלים תעשתייתים משתמשים בחלקי מתכת זולה (כמו נחושת) ומצפים אותה בציפוי חיצוני לא עמיד במיוחד (אם כי כזה שנראה טוב מבחינה ויזואלית). הבעיה היא שהציפויים הזולים נשחקים תוך זמן קצר, אבל יותר גרוע, לעתים קרובות, היות והמשקל של המתכות הזולות לא מדוייק, נוצר חוסר איזון בקשת בעת הנגינה.

קשת בעבודת יד

בקשתות בעבודת יד חלקי המתכות הן מחומרים איכותיים כגון כסף, זהב, וסגסוגות מלאות של ניקול וכסף. זה מבטיח עמידות לאורך שנים, ויכולת שקילה ומדידה, שמביאה לאיזון של הקשת בעת הנגינה.

לכה ופיניש

קשת ממפעל

בקשתות התעשייתיות משתמשים בלכות (ציפוי סינטטי להגנה על העץ) עבות וכבדות אשר נראות נפלא, אבל לעתים קרובות נועדו על מנת להסתיר את מראהו האמיתי של העץ, אשר כאמור נוצר מחומר גלם ירוד. מעבר לכך, לקות כבדות "בולעות" את הסאונד ולא נשמעות טוב.

קשת בעבודת יד

בקשתות התעשייתיות משתמשים בלקות (ציפוי סינטטי להגנה על העץ) עבות וכבדות אשר נראות נפלא, אבל לעתים קרובות נועדו על מנת להסתיר את מראהו האמיתי של העץ, אשר כאמור נוצר מחומר גלם ירוד. מעבר לכך, לקות כבדות "בולעות" את הסאונד ולא נשמעות טוב.

האם קשת בעבודת יד חייבת להיות יקרה?
התשובה היא חד משמעית לא.

כמובן שקשת מקצועית לחלוטין בעבודת יד זה עניין של אלפי דולרים. קשתות מהסוג הזה אני בונה לנגנים
מהשורה הראשונה. יחד עם זאת, הבנתי שאני רוצה לאפשר את החוויה של השימוש בקשת מסורתית,
לתלמידים וסטודנטים אשר אין באפשרותם לקנות קשתות במחירים אלו. לאחר הרבה מאוד ניסויים,
הגעתי למצב שאני מספק קשתות לתלמידים החל ממחיר של 2,800 ש"ח!

איך אני עושה את זה?

התחלתי לחקור אסכולות שונות לבניית קשתות, ומצאתי שבתקופה של המעבר לשימוש בקשתות מודרניות (באיזור המאה ה-18) נוצר ביקוש אדיר לקשתות, והבונים היו צריכים למצוא פתרונות לעמידה בקצב הייצור. לשם כך הם פיתחו שיטות אשר נועדו לקצר את משך ייצור הקשת, אמנם זה הביא לקשתות שהן לא מושלמות, אבל עדיין ברמה גבוהה מאוד (מעבר לכל מה שמפעל תעשייתי מסוגל לייצר היום).

רביד שי בסטודיו שלו בונה קשת

לקחתי את השיטות, שיניתי מה שצריך והגעתי למספר עקרונות שמאפשרים לי לחסוך משמעותית בזמן עבודה – ולאפשר מחיר נמוך לאותו תלמיד או סטודנט:

בשיטה זו אני יכול להציע לתלמידים קשת שהיא אמנם לא מושלמת, אבל היא תהיה עשרות מונים טובה יותר מקשת תעשייתית שיקנו במחיר זהה.מובן שאני גם מייצר לפי מיטב המסורת הצרפתית קשתות בעלות מלאה שכל חלק וחלק בקשת נעשה בעבודת יד ובמירב הדיוק – ניתן גם לבקש העתקים מדויקים של קשתות מפורסמות.

סרטון של בניית קשת לויולה בעבודת יד

בסרטון תוכלו להתרשם מתהליך מלא של קשת בבניה מסורתית

תיקון ושיפוץ קשתות

כך נראה תהליך ייצור הקשתות בבית המלאכה שלי

שירותים נוספים

רביד שי - בונה כינורות וגיטרות חנות ומעבדה לכלי נגינה
תיקון, בניה ומכירה של גיטרות , כינורות , כלי מיתר , יבוא ושיווק אביזרי מוסיקה.

להזמנה צור קשר

התעניינת באחד מן המוצרים?
השאר פרטים ואחזור אלייך בהקדם.

דילוג לתוכן